"
Održive i aktivne zajednice
Toplifikacija prostorija Doma mladih Tinja

Pridružimo se grupi odgovornih volontera iz Mjesne zajednica Tinja! Pomozimo im da toplificiraju svoj Dom mladih. Toplificiran dom omogućit će rad mnogih udruženja i tokom zimskog perioda što će značajno oživjeti Tinju!

Cilj projekta
Kako bi Dom mladih u Tinji i tokom zime ostao centar zbivanja ove zajednice neophodno je uvesti centralno grijanje. Kao ekološki i ekonomski najprihvatljiviju opciju članovi Lokalne grupe za razvoj Tinja odabrali su grijanje na pelet. Ne radi se samo o pitanju udobnosti Doma. Grijanje bi omogućilo stalni rad svih udruženja koja koriste Dom bez prekida tokom zime. Tako se sve grupe ne bi morale ponovno formirati u proljeće, a zajednica bi dobila kulturni život i tokom hladnijih zimskih mjeseci. Ukupni finansijski cilj projekta jeste prikupljanje 18.524,10 KM od čega je prikupljeno 5.400,00 KM.

Izazov

Dom mladih u Tinji mjesto je na kome se okupljaju mnoga udruženja iz Tinje, među kojima je i KUD Tinja, jedno od najaktivnijih udruženja u Općini Srebrenik. Nažalost, Dom postaje neupotrebljiv zimi zbog hladnoće zbog čega se mnoge grupe ugase te se ne uspiju obnoviti na proljeće. Budući da nema centralnog grijanja, Dom je nemoguće zagrijati. Grijanje pojedinih prostorija električnim grijalicama je preskupo, neučinkovito i potencijalno opasno.
Rješenje

Kako bi Dom mladih Tinja postao upotrebljiv i tokom zimskih mjeseci potrebno je uvesti sistem centralnog grijanja. Pelet se pokazao kao najbolje rješenje iz više razloga. Osim što postiže dovoljnu temperaturu, pelet je jeftin u odnosu na druge energente. Također, budući da se radi o otpadnom materijalu od obrade drveta, pelet je također ekološki prihvatljiv te ne zagađuje zrak poput uglja ili lož ulja. Kupovinom kotla za pelet, radijatora i ostale potrebne opreme Dom mladih Tinja trajno bi riješio problem zagrijavanja zimi.

Dugoročni utjecaj/rezultati

Toplifikacijom svog Doma mladih, Tinja bi i tokom zimskih mjeseci ostala aktivna i živa lokalna zajednica. Udruženja bi imala prostor za treninge, okupljanja i nastupe i tokom zimskih mjeseci, a mještani Tinje bi dobili kulturni program i zimi. Formirana udruženja i grupe se ne bi raspadali tokom zimskih mjeseci. Osim toga, prelaskom na pelet za oko 40% bi bili smanjeni troškovi zagrijavanja i bio bi zagrijan cijeli Dom mladih.

Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org
Napravite donaciju

Volonteri iz Tinje pozivaju vas da donirate za toplifikaciju njihovog doma. Sve vaše donacije biti će iskorištene isključivo za toplifikaciju Doma mladih Tinja.  

0,00 KM
Donirano od 0 donatora za 1799 dana