"

Šta je Doniraj.ba?

Doniraj.ba je jednostavan i pristupačan on-line alat za grupno finansiranje društveno korisnih projekata koje provode organizacije civilnog društva (OCD) u Bosni i Hercegovini.

Izvorno je kreirana od strane Fondacije tuzlanske zajednice (FTZ) 2018. godine s ciljem prikupljanja sredstava za različite namjenske i tematske fondove iz kojih FTZ sufinansira društveno korisne projekte u Tuzlanskom kantonu već više od 17 godina.

Od samog početka, Doniraj.ba platforma je kreirana tako da je mogu koristiti i sve druge OCD (udruženja i fondacije) iz BiH koje žele na jednostavan način prikupljati sredstva iz zemlje i inostranstva za svoje društveno korisne projekte u zajednicama u kojima žive.

Ko može koristiti usluge Doniraj.ba?

Usluge grupnog prikupljanja sredstava za društveno korisne projekte u BiH putem Doniraj.ba mogu koristiti registrovane OCD (udruženja i fondacije) iz cijele BiH, koje su registrovane prema važećim zakonima u BiH i stoga imaju pravo da primaju donacije za svoje neprofitne i društveno korisne aktivnosti.

Usluge grupnog prikupljanja sredstava putem Doniraj.ba ne mogu koristiti pojedinci, ali mogu neformalne grupe građana, grupe organizacija, inistitucija i/ili preduzeća, pri čemu FTZ preuzima odgovornost za kreiranje kampanje za prikupljanje sredstava za konkretan projekat za dobrobit zajednice.

I naravno, usluge Doniraj.ba mogu koristiti svi donatori iz zemlje i inostranstva koji su zainteresovani da učestvuju u sufinansiranju društveno korisnih projekata u cijeloj BiH.

Kako započeti kampanju za prikupljanje sredstava na Doniraj.ba?

Svaka OCD (udruženje ili fondacija) koja želi pokrenuti kampanju za prikupljanje sredstava putem platforme Doniraj.ba mora proći postupak registracije svoje OCD i projekta za koji se žele prikupljati sredstva.

Nakon registracije, FTZ će poslati obavijest o prihvatanju zahtjeva za korištenje platforme i izvršiti provjeru vjerodostojnosti svih unesenih podataka.

U kratkom vremenu, ukoliko se zadovolje svi zakonski uslovi za uspostavljanje saradnje, FTZ će odobriti pokretanje kampanje za prikupljanje sredstava.

OCD koja kreira vlastiti profil na Doniraj.ba može kreirati jednu ili više kampanja za prikupljanje sredstava za finanisranje svojih društveno korisnih projekata.

Koji su troškovi korištenja usluga Doniraj.ba?

Od početka rada platforme Doniraj.ba, FTZ nije zaračunavala kotizaciju za registraciju organizacije, kotizaciju za registraciju projekta, kao ni administrativnu naknadu za realne finansijske i druge troškove održavanja platforme Doniraj.ba. Razlog ovome je što se platforma još uvijek nalazi u testnoj, odnosno probnoj fazi. Takvu praksu namjerava nastaviti do daljnjeg.

Međutim, svaka donacija koju FTZ zaprimi putem Doniraj.ba platforme na ime konkretnog projekta umanjuje se za iznos od najmanje 2% na ime bankarske provizije od strane banke i pružatelja usluge on-line doniranje.

Za sve druge naknade koje su u vezi sa korištenjem kreditne kartice za on-line plaćanja, FTZ nema odgovornost jer se ista moraju provjeriti direktno kod banke koja je izdala kreditnu karticu.

Kada i kako se vrši prijenos sredstava u korist OCD-a koja je pokrenula kampanju na Doniraj.ba?

Način i dinamika isplate prikupljenih sredstava putem Doniraj.ba platforme, biće regulisana Ugovorom o donaciji između FTZ i OCD.

FTZ zadržava pravo uvida u način korištenja doniranih sredstava, a sve u cilju dokazivanja da su prikupjene donacije putem platforme Doniraj.ba iskorištene za namjenu zbog koje su se sredstva i prikupljala.

U slučaju da OCD ne koriste sredstva za te namjene, FTZ zadržava pravo povrata sredstava. FTZ će blagovremeno obavijestiti donatore i dogovoriti povrat sredstava ili preusmjeravanje na drugi društveno korisni projekat.

Gdje se obratiti za dodatna pitanja?

Sve informacije o načinu registracije na platformu Doniraj.ba i postavljanju kampanje za prikupljanje sredstava za konkretan projekat mogu se dobiti putem email-a: fondtz@fondacijatz.org ili na broj telefona: + 387 35 362 830.