"
Kultura i umjetnost
Putujuće pozorište

Fondacija tuzlanske zajednice i Udruženje „Art centar Ankata“ Tuzla vas pozivaju da učestvujete u kampanji za prikupljanje novca za realizaciju projekta „Pozorište od značaja za Tuzlanski kanton“ kojim će biti omogućeno stanovnicima malih općina i ruralnih zajednica da pozorište dođe u njihov dom i njihovu zajednicu.

Cilj projekta
Realizacijom projekta “Pozorište od značaja za Tuzlanski kanton” žele se učiniti dostupnim kulturno-umjetnički, odnosno pozorišni sadržaji svim dijelovima Tuzlanskog kantona, odnosno njihovim građanima. Mnogo je općina i sredina u kojima pozorišne predstave ni u kojem obliku nisu zastupljene više od 20 godina, te djeca, mladi ali i starije osobe ostaju uskraćeni za veliko zadovoljstvo koje gluma, glumci i predstave ostavljaju. Prikupljanjem sredstava kroz kampanju “Putujuće pozorište” 40 predstava biće izvedeno u najmanje 13 zajednica Tuzlanskog kantona. Radi se o manjim, ruralnim zajednicama u kojima je kulturno-umjetnički život u potpunosti zanemaren. Planirana je priprema i produkcija tri predstave – predstave za djecu osnovnoškolskog uzrasta, predstave za mlade, kao i večernje predstave za šire građanstvo.
Potrebna finansijska sredstva

Potrebno: 40.000,00 KM

Prikupljeno: 813,25 KM

Izazov

U društvu koje, boreći se sa egzistencijalnim problemima, skoro potpuno zanemaruje obrazovne, ali i kulturno-umjetničke vrijednosti, sve je manje sadržaja koji bi educirali i oplemenili djecu i mlade u segmentu umjetnosti i kulture. Generacije mladih ljudi ostaju uskraćene za pozorišne sadržaje koji treba da im omoguće razmjenu energije, ideja i vrijednosti. Pozorište nas uči i odgaja. Pozorišna se publika odgaja dvojako: stvarajući naviku dolaska u pozorište i prihvatanjem obrazaca ponašanja u pozorištu, te gledajući raznolike predstave, pri čemu publika razvija senzibilitet za različite žanrove i uči se tumačiti svijet putem tumačenja pozorišnh predstava. Pozorišni život na području Tuzlanskog kantona sveden je na veće, urbane centre ovog kantona dok su manje sredine potpuno zanemarene, iako veliki broj njih posjeduje infrastrukturu za izvođenje pozorišnih predstava (društveni domovi, domovi kulture i sl.) Budući da se radi o prilično velikom novčanom iznosu, jedino zajedničkim snagama možemo ostvariti cilj koji je od velikog značaja za cijeli Tuzlanski kanton.
Rješenje

Realizacijom kampanje i ideje “Putujuće pozorište” omogućićemo stanovništvu manjih općina i ruralnih sredina dolazak pozorišta u njihovu zajednicu, te potpuno besplatno gledanje predstava koje će biti vlastita produkcija Udruženja “Art centarAnkata”. Udruženje će pripremiti tri predstave – za djecu, mlade i odrasle koje će biti izvođene u najmanje 13 lokalnih zajednica Tuzlanskog kantona.

Realizacijom kampanje omogućit ćemo bolju saradnju Udruženja sa lokalnim vlastima, s ciljem da ova ideja zaživi i postane samoodrživa, te da Domovi kulture i sale postanu mjesta učenja, druženja, kulturno-umjetničkih i ostalih društvenih zbivanja.

 

Alternativno možete donirati i putem žiro računa:

Uplate iz BiH BAM račun:

1941041108200117 ProCredit Bank BiH dd Sarajevo

Uplate iz inostranstva Euro račun: IBAN: BA 39 194 - 104 11082012-81

SWIFT: MEBBBA 22 ProCredit Bank BiH dd Sarajevo

USD račun: IBAN: BA 39 194 - 104 11082033-18

Uplate na blagajnu FTZ Direktno u prostorijama Fondacije na adresi:  Pozorišna 13, Tuzla

Dugoročni utjecaj/rezultati

Stanovništvu manjih općina i ruralnih sredina na području Tuzlanskog kantona biće približene vrijednosti pozorišta i kulturno-umjetnički sadržaji koji su dostupni većim, urbanim centrima. Biće to prilika za povezivanje stanovništva unutar lokalne zajednice, ali i saradnju sa nadležnim općinskim službama i ustanovama kulture u 13 općina Tuzlanskog kantona. Dugoročno, cilj je potaknuti općinske službe i lokalne zajednice da samostalno razvijaju ovakav model, na različitim nivoima, a u saradnji sa udruženjima koja se bave kulturom i umjetnošću.

Istovremeno, to bi bila prilika da se na najbolji mogući način iskoristi entuzijazam, želja i znanje mladih, neafirmisanih glumaca. Cilj je da se kroz angažman u ovom značajnom projektu, u narednom period omogući samoodrživost i dugoročnost njihove profesionalne angažiranosti.

Art Centar Ankata | Facebook

Video
Facebook stranica organizacije: https://www.facebook.com/artcentarankata
Web stranica organizacije:

Omogućimo da pozorište dođe do svakog djeteta i u malim, ruralnim sredinama. Omogućimo da ih odgaja i oplemenjuje. Donirajte i pomozite realizaciju ovog značajnog projekta.

813,25 KM
Donirano od 18 donatora za 274 dana
2.03% Complete
To je 2.03% od cilja od 40.000,00 KM
Završen
Do cilja je potrebno prikupiti još 39.186,75 KM