Održive i aktivne zajednice
Naš dom- naša dika

Mještani Dobrnje žele nastaviti sa sanacijom svog društvenog doma, jedinog objekta u njihovoj zajednici kojeg koriste gotovo svi.

Cilj projekta
Obnoviti društveni dom nephodna je akcija za mnoga udruženja i za mještane Dobrnje koji koriste dom. Dom koriste ambulanta, apoteka, mjesna zajednice, kulturno umjetničko društvo, mjesni odbor penzionera, aktiv žena, područna škola i drugi. Društveni dom centar je života u Dobrnji, mjesto druženja, zabave, sajmova i kulture. Zbog toga je neophodno da se sanira i osposobi za korištenje. Nakon prošlogodišnje ugradnje peći na pelet, mještani Dobrnje žele sanirati krov, oluke i utopliti svoj društveni dom kako bi smanjili potrošnju peleta za oko 30%. Ukupni finansijski cilj jeste prikupljanje 35.845,29 KM.

Izazov

Društveni dom u Dobrnji izgrađen je 1980-ih i od tada u njega nije značajnije ulagano. Osim apoteke i mjesne ambulante, ostatak doma nije renoviran od izgradnje. Stolarija je stara koliko i dom. Zbog opasnosti od ispadanja morala je biti zakovana. Potrebna je sanacija krova. Limeni elementi su istrunuli i potrebna im je zamjena. Zbog trulosti oluka kišnica vlaži zidove doma.
Rješenje

Prvi korak u sanaciji društvenog doma Dobrnja mještani su već učinili prošle godine zamjenom oluka iznad ulaznih vrata doma. Kako bi se dom dalje sanirao, potrebno je zamijeniti sve oluke i tako spriječiti daljnja oštećenja zbog vlage. Zamjenom postojeće stare drvene stolarije novom PVC stolarijom došlo bi do značajnih ušteda i smanjenja potrošnje peleta za zagrijavanje doma.

Dugoročni utjecaj/rezultati

Sprječavanjem daljnjeg oštećavanja zbog vlage i sanacijom stolarije, društveni dom u Dobrnji postao bi ponovo mjesto ugodno za boravak. 2300 korisnika ambulante, 120 članova KUD-a, 80 članica aktiva žena, 300 članova udruženja penzionera, 100 učenika područne škole i svi drugi korisnici doma dobili bi prostor za sastanke, rad, nastupe i druženja. Toplifikacija doma značajno bi smanjila troškove zagrijavanja čime bi dom postao energetski efikasniji.

Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org
Napravite donaciju

Mještani Dobrnje pozivaju vas da donirate za sanaciju društvenog doma. Sve vaše donacije biti će iskorištene isključivo za sanaciju društvenog doma u Dobrnji.

0,00 KM
Donirano od 0 donatora za 1225 dana