Održive i aktivne zajednice
Fond za aktivne zajednice

Fond za aktivne zajednice je osnovan 2011. godine uz podršku stranih donatora, a zahvaljujući partnerstvu sa općinama i velikom broju preduzeća i pojedinaca spremnih da kontiuirano ulažu u vidljive projekte u zajednicama u kojima žive i rade. Ovo je fond za najbržim trendom rasta.

Cilj projekta
Fond pomaže organizovanju zajednice, planskom djelovanju i kontinuiranom uključivanju različitih grupa i pojedinaca u život zajednice. Stvarati prilike, inspirisati promjene u cilju povećanja blagostanja zajednice. Ovaj Fond je osnovan kako bi se poticalo aktivno uključivanje građana u razvoj zajednice putem organiziranja zajednice i otvorenog obrazovanja.
Potrebna finansijska sredstva

Potrebno: 50.000,00 KM

Prikupljeno: 53.298,00 KM

Izazov

Graditi trajne i vidljive promjene za bolji život svih stanovnika aktivne i razvijene lokalne zajednice je kontinuiran izazov. Zajednice su bile lišene blagostanja i organizovanog pristupa rješavanju problema. Ovaj Fond pomaže organizovanju zajednice i kontinuiranom uključivanju različitih grupa i pojedinaca u život zajednice.
Rješenje

Podrškom ovakvih projekata razvija se osjećaj pripadnosti zajednici i jača saradnja između različitih grupa koje djeluju na određenom području. Aktivne zajednice su uključene u Mrežu aktivnih zajednica koja uključuje 21 mjesnu zajednicu, 15 sa područja Tuzle (Centar, Dobrnja, D. Obodnica, Dragunja, G. Lipnica, G.Obodnica, G. Tuzla, Grabovica, Husino, Mramor, Par Selo, Simin Han, Sjenjak, Solina, Tušanj), 2 sa područja Živinica (Šerići i Priluk); 2 sa područja Kalesije (Vukovije Donje i Vukovije Gornje), i po jedna sa područja općine Lukavac (Prokosovići) i Srebrenik (Seona).

Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org
Napravite donaciju

Sredstva se usmjeravaju u projekte koje građani sami ocjene kao prioritetni. Podrška iz fonda se realizuje 1-2 puta godišnje  na području ciljanih zajednica u 5 općina. Sredstva se dodjeljuju za projekte u ciljanim zajednicama u 5 opština u iznosima do 2.500 KM. Više stotina volontera i aktivista je uključeno u nekoliko desetaka projekata.

53.298,00 KM
Donirano od 0 donatora za 2051 dana
106.60% Complete
To je 106.60% od cilja od 50.000,00 KM