FAQ

Šta je doniraj.ba?

Doniraj.ba je izvorno započeo kao internetski alat za prikupljanje sredstava za sve OCD-a (Organizacije Civilnog Društva) u BiH koje prihvaćaju finansijska sredstva u obliku donacija. Našim donatorima pružamo dobro uređenu platformu uključujući filtriranja organizacija i projekata temeljene na njihovim aktivnostima i projektima koji će biti podržani donacijama.

Čija je zapravo donacija obezbjeđena od donatora putem doniraj.ba?

Od samog početka i uprkos činjenici da novac ide preko posredničkog računa doniraj.ba, svaka donacija pripada donatorskoj OCD-a, a odnos direktno nastaje između OCD-a i donatora.

Šta nudi doniraj.ba?

Doniraj.ba je usluga i alat koja OCD-a pruža jednostavan način za početak prikupljanja sredstava putem interneta od donatora s jednostavnim načinom davanja.

Kome je namijenjen doniraj.ba?

Doniraj.ba je namijenjen organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini koje žele primati sredstva u obliku donacija. Nudimo širok raspon on-line metoda plaćanja koje mogu nadopuniti ili zamijeniti metode koje već koristite za prikupljanje sredstava.

Čiji su podaci obezbijeđeni od donatora putem doniraj.ba i tko ih obrađuje?

Podaci koje pruža donator pripadaju OCD-a i dostupni su OCD-a na administrativnom panelu. Doniraj.ba obrađuje takve podatke samo u svrhu pružanja usluga, odnosno slanje potvrde e-pošte ili detalja za kontakt u slučaju bilo kakvih nejasnoća ili problema s danom donacijom. Naša metoda upravljanja ličnim podacima opisana je u Politici privatnosti.

Tko izdaje potvrdu o darovanju u svrhu eventualnih raznih odbitaka?

Obveza izdavanja potvrde o donaciji je na Fondaciji tuzlanske zajednice/dotičnoj OCD-a koja je primila donaciju.

Kome su namijenjene usluge doniraj.ba?

Usluga je namijenjena neprofitnim pravnim osobama, organizacijama civilnog društva i nevladinim organizacijama registrovanim u Bosni i Hercegovini koje se smatraju ovlaštenim primateljima donacija za dobrotvorne projekte koji ispunjavaju sve zakonske obaveze nametnute zakonima u BiH, imaju karitativnu misiju i transparentne su u odnosu sa svojim donatorima, javnim, poreznim uredima itd.

Kako OCD-a koriste usluge doniraj.ba ?

Uslugu mogu koristiti samo transparentne i registrovane organizacije civilnog društva (OCD-a). Svaka organizacija koja želi koristiti uslugu mora proći postupak registracije i potpisati ugovor o posredovanju s Fondacijom tuzlanske zajednice. Tokom registracije, mi kontrolišemo je li organizacija u skladu sa svim obaveznim zahtjevima i da li izdaje svoje godišnje izvještaje.

Nakon uspješne registracije, svaka OCD-a dobija vlastiti profil. To omogućuju da OCD-a definiše svoje projekte, kampanje koje treba lako postaviti na svoje web stranice.

U kojem periodu se vrši doznaka sredstava OCDa?

Doniraj ba. prihvaća donacije za pojedine OCD-a na svoj posrednički bankovni račun i prosljeđuje ih sa oduzetim troškovima usluga na ovlaštene bankovne račune relevantnih OCD-a u redovnim, uglavnom mjesečnim iznosima.

Da li pojedina OCD-a može imati samostalan kontakt sa donatorima?

Svaka OCD-a pored donacije, prima i podatke o kontaktima donatora kako bi mogla ostati i održavati kontakte sa njima. Preporučeno je svim OCD-a da obavijeste svoje donatore o korištenju donacije i svojim aktivnostima.

Kako donatori mogu donirati?

Svaki donator može poslati donaciju za odabranu OCD-a putem opcije na web stranicama OCD-a ili putem linka ili web stranice na našem portalu. Davatelj je dužan popuniti svoje potrebne lične podatke kao dio procesa, putem našeg sigurnog donacijskog obrasca. Donacije se mogu poslati u jednoj od sljedećih podržanih metoda online plaćanja:

  • Putem debitne ili kreditne kartice
  • Instruirano plaćanje putem on line bankarstva
  • Putem trajnog naloga

Kako se finansira usluga doniraj.ba?

Doniraj.ba je neovisni nekomercijalni projekt koji vodi Fondacija tuzlanske zajednice. Kako bi se održao redovni rad službe, prema OCD-a naplaćuju se sljedeće naknade:

- redovna godišnja naknada za uslugu,

- jednokratna kotizaciju,

- Naknada za transakciju od 2% od svake donacije.

Čemu služe naknade koje se plaćaju?

Naknade omogućuju našu nezavisnost, skalabilnost i učinkovitost. Naknade služe za pokriće potrebnih troškova, rad portala, donacije za obradu i pružanje obične podrške svim ciljnim skupinama. Naknade uključuju sve troškove banke, plaćanja karticama i druge slične troškove obrade. Veće razvojne, obrazovne i druge aktivnosti se alternativno finansiraju korištenjem drugih resursa. Tekući razvoj doniraj.ba finansira Fondacija tuzlanske zajednice.