Održive i aktivne zajednice
Veseli kutak za školski trenutak

Mještani Priluka žele stvoriti sigurne uslove za nastavu obnovom svoje područne škole zamjenom stolarije, popravkom krova i elektro instalacija školske zgrade.

Cilj projekta
Najljepše je đačko doba, kaže stara izreka. Ipak, da bi đačko doba zaista ostalo u lijepom sjećanju, potrebna je i primjerena školska zgrada. Kako bi omogućili djeci normalno odvijanje nastave, mještani Priluka žele obnoviti svoju područnu školu. Već su krenuli u akciju i prikupili sredstva za zamjenu stolarije u jednoj učionici. Cilj im je zamijeniti stolariju u preostale tri učionice i zbornici kako bi se škola utoplila, a učionice se mogle prozračivati. Ukupni finansijski cilj projekta jeste prikupljanje 41.500,00 KM a već je prikupljeno 3.470 KM.

Izazov

Područna škola u Priluku nije obnavljana više od 50 godina. U školi otvorenoj 1968. do danas su samo krečene učionice. Tokom godina, krov je počeo prokišnjavati. Zbog vlage dijelovi plafona se obrušavaju. Stari prozori su zbog sigurnosti zakovani te se ne mogu otvoriti. Elektroinstalacije stare više od 50 godina, izložene vlazi opasnost su i za učenike i za nastavno osoblje. Škola nema uslove za normalno odvijanje nastave.
Rješenje

Kako bi učenici i nastavno osoblje dobili osnovne uslove za rad, neophodno je obnoviti područnu školu u Priluku. Volonteri iz Priluka počeli su s prikupljanjem sredstava za zamjenu stolarije. Nova PVC stolarija omogućila bi da se škola zagrije i tokom zimskih mjeseci. Osim toga, s novim prozorima bilo bi moguće prozračiti učionice. Prestala bi i opasnost od pada prozora na učenike i nastavno osoblje. Nakon zamjene stolarije, mještani Priluka planiraju nastaviti svoj volonterski rad i prikupiti sredstva za obnovu krova škole te zamjenu starih elektroinstalacija.

Dugoročni utjecaj/rezultati

Zamjenom stare drvene novom PVC stolarijom učenici iz Priluka dobili bi normalne uslove za učenje, a nastavnici normalne uslove za rad. Djeca bi se rado sjećala svojih školskih dana, koji ne bi ostali u sjećanju po raspadajućoj i opasnoj školskoj zgradi.

Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org
Napravite donaciju

Mještani Priluka trebaju i vašu pomoć. Donirajte za obnovu područne škole u Priluku. Sve vaše donacije biti će iskorištene isključivo za svrhu obnove škole u Priluku.

0,00 KM
Donirano od 0 donatora za 1225 dana