"
Sigurno dvorište za Sigurnu kuću
Cilj projekta
Realizacijom projekta “Sigurno dvorište za sigurnu kuću” pomogli bismo realizaciju vrlo značajnog projekta na području Tuzlanskog kantona, čiji cilj je osigurati štićenicima Sigurne kuće bezbijedan i ugodan boravak u dvorištu Sigurne kuće. Sigurna kuća je mjesto za krizni smještaj žena i djece žrtava porodičnog nasilja, koje su prinuđene da sigurnost i zaštitu potraže izvan svog doma i zaštite se od nasilja. Žrtvama smještenim u Sigurnu kuću obezbjeđuju se osnovni uslovi za siguran i miran život i oporavak od traume izazvane nasiljem. Postojeće dvorište Sigurne kuće potrebno je prilagoditi potrebama štićenica i njihove djece, a zbog samog poboljšavanja psiho-fizičkog zdravlja i korisnog provođenja njihovog slobodnog vremena izvan kuće. Potrebno je zamjeniti dotrajalu ogradu koja bi trebala biti i svojevrsna zaštita od pogleda iz vana s obzirom na specifičnost Sigurne kuće. Planirano je napraviti adekvatno igralište za djecu koja vole provoditi vrijeme vani, a posjedovanjem igrališta za djecu, štićenicima bi bio obezbijeđen prostor koji je potpuno siguran za djecu. Djeca bi bilo zaštićena od saobraćaja, pogleda prolaznika i što je najvažnije, od počinitelja nasilja.
Potrebna finansijska sredstva

Potrebno: 50.000,00 KM

Prikupljeno: 5.000,00 KM

Izazov

Na godišnjem nivou, na tretmanu u Sigurnoj kući boravi preko osamdeset žena žrtava nasilja u porodici, sa svojom djecom. U 2021. godini koja je bila posebno izazovna zbog pandemije Covid 19 i uzrokovala dodatno povećanje stepena porodičnog nasilja i nasilja općenito, u Sigurnoj kući imali su 106 osoba, a od toga 52 osobe ženskog spola i 54 djece. Zajedničkim zalaganjem i podrškom, omogućili bi ženama i djeci, koji su bili prinuđeni napustiti vlastite domove, sigurniji i ugodniji boravak u Sigurnoj kući. Neophodno je napraviti adekvatno igralište za djecu koja vole provoditi vrijeme vani, a posjedovanjem igrališta za djecu, štićenicima Sigurne kuće bi bio obezbijeđen prostor koji je potpuno siguran za djecu. Djeca bi bila potpuno odvojena od saobraćajnice i automobila, od pogleda prolaznika i ono što je najvažnije, počinitelji nasilja ne bi imali pristup ženama i djeci. U praksi se nažalost nerijetko događa da se ostvari neželjeni kontakt počinitelja i žrtava, što izaziva dodatni strah i traumu kod svih žrtava i djece koji su smješteni u Sigurnu kuću.
Rješenje

Alternativno možete donirati i putem žiro računa: 

Uplate iz BiH BAM račun: 

1941041108200117 ProCredit Bank BiH dd Sarajevo 

Uplate iz inostranstva Euro račun: IBAN: BA 39 194 - 104 11082012-81 

SWIFT: MEBBBA 22 ProCredit Bank BiH dd Sarajevo 

USD račun: IBAN: BA 39 194 - 104 11082033-18 

Uplate na blagajnu FTZ Direktno u prostorijama Fondacije na adresi:   Pozorišna 13, Tuzla 

Dugoročni utjecaj/rezultati

Dobrobit Sigurne kuće kao jedine na području Tuzlanskog kantona i dobrobit svakog djeteta je zajednički interes svakog društva! U tome se ogleda dugoročni utjecaj i benefit koji će naša zajednica imati uređenjem dvorišta Sigurne kuće. Sigurna kuća i njeno dvorište znače sve onima koji nemaju ništa, onima koji žive u strahu, istraumatizirani nasiljem od najbližih članova porodice. 

Budući da UG “Vive žene” trenutno ne raspolaže sredstvima za ovu namjenu, potrebna im je naša pomoć! 

U proteklim godinama, Udruženje je uradilo veliki broj aktivnosti za svoje korisnike koje su realizovane upravo uz pomoć i velikodušnost donatora koji se odazovu pozivu za pružanje brze i učinkovite podrške. Time su dokazali da u svom radu poštuju princip društveno odgovornog poslovanja, ta da suosjećaju sa ljudima i porodicama koje je zadesila nesreća.  

Facebook stranica organizacije: https://www.facebook.com/vivezene.ba
Web stranica organizacije: https://vivezene.ba/
Napravite donaciju

Podržite djecu Sigurne kuće, donirajte za sretnije odrastanje!

5.000,00 KM
Donirano od 0 donatora za 586 dana
10.00% Complete
To je 10.00% od cilja od 50.000,00 KM
Do cilja je potrebno prikupiti još 45.000,00 KM