"
Rad i održivost OCD-ova
Izgradimo zajedno Centar za demokratiju i aktivno građanstvo

Fondacija tuzlanske zajednice prikuplja dodatna sredstva za izgradnju jedinstvenog Centra za demokratiju i aktivno građanstvo u Tuzli, koji će raditi na promociji  osnaživanju građanskog sektora u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini! 

Cilj projekta
Cilj projekta je izgradnja Centra u Tuzli kao prostora za promociju demokratskih vrijednosti i razvoj civilnog društva kroz susrete, edukacije i kulturne događaje. U kreativnom co-working prostoru od 746 m², organizovaće se susreti, diskusije i forumi sa građanima i predstavnicima javnog i poslovnog sektora, edukacije za lidere u civilnom sektoru, konferencije i kulturni događaji koji promovišu inkluzivnost, princip jednakosti i odgovorno upravljanje resursima. Vaša solidaranost i podrška je od ključnog značaja za realizaciju projekta gradnje Centra u Tuzli. Pridružite nam se u izgradnji Centra, koji će biti naš zajednički simbol posvećenosti demokratskim vrijednostima i razvoju civilnog društva po mjeri svih.
Potrebna finansijska sredstva

Potrebno: 400.000,00 KM

Prikupljeno: 68.340,00 KM

Izazov

Projekat gradnje Centra za demokratiju i aktivno građanstvo je Fondacija tuzlanske zajednice izradila 2021. godine, kada je njegovo sufinansiranje odobreno od strane njemačkih donatora, Freudenberg fondacije i Njemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), u iznosu od 790.000 KM. Zbog inflacije koja je pogodila ekonomski sektor u cijelom svijetu, pa tako i u BiH, u zadnje tri godine su cijene na tržištu građevinskog materijala, zanatskih, elektro i vodoinstalaterskih radova, te mašinskih radova značajno porasle. Čak za više od 40%! Iz ovih razloga, prvobitno odobreni budžet za gradnju Centra je nedovoljan. Nova vrijednost projekta gradnje, prema najpovoljnijem predmjeru radova za gradnju i vanjsko uređenje iznosi 1.320.000 KM!
Rješenje

Gore navedena sredstva za gradnju Centra se moraju utrošiti do kraja maja 2024. Stoga nam ne ostaje vremena za korekciju i smanjivanje obima radova na Glavnom projektu gradnje Centra, jer su već izdate dozvole za gradnju. Neophodno je odmah reagovati i u kratkom vremenu prikupiti nedostajuća sredstva za gradnju objekta prema prvobitnom projektu! 

Za drugu fazu gradnje, nedostaje 400.000 KM prema specifikaciji koja je data u priloženoj dokumentaciji. 

Fondacija tuzlanske zajednice se obratila dugogodišnjim partnerima i donatorima, kao i vlastima, za sufinansiranje gradnje objekta u ukupnom iznosu od 400.000 KM.   

Ovih 400.000 KM planiramo prikupiti putem ove “crowdfunding” kampanje, putem manjih i većih donacija od vlasti, pojedinaca, biznisa i iz lokalnih zajednica u BiH i dijaspori. 

Želja nam je da kreiramo jaku zajednicu partnera koji imaju povjerenje u naš rad i koji žele dati svoj dugoročan doprinos i zalog za  razvoj demokratskog društva u našoj zemlji. 

Sva prikupljena sredstva će biti iskorištena namjenski prema priloženom predmjeru radova.

Donirati možete bilo koji iznos on-line, uplatom putem blagajne Fondacije tuzlanske zajednice na adresi Pozorišna 13 ili putem banke.

Žiro računi:

Uplate iz BiH BAM račun: 338 440 22525810 91 UniCredit Bank BiH, dd Sarajevo

Uplate iz inostranstva Euro račun: IBAN: BA 39 194 - 104 11082012-81

SWIFT: MEBBBA 22, ProCredit Bank BiH dd Sarajevo

USD račun:

IBAN: BA 39 194 - 104 11082033-18

Uplate na blagajnu FTZ Direktno u prostorijama Fondacije na adresi:  Pozorišna 13, Tuzla.

Dugoročni utjecaj/rezultati

Cilj projekta je stvaranje održive platforme za podršku građanskom angažmanu, demokratskim vrijednostima i borbi protiv nejednakosti u BiH.  

Centar će stvoriti ambijent povjerenja i saradnje svih koji budu koristili njegove resurse.  Sve prostorije će biti prilagođene potrebama zajednice i pojedinaca koji će raditi i koristiti Centar, potaknuti kreativnim ambijentom i inovativnim pristupima rada.  Članovi i članice organizacija civilnog društva,  poduzetnici, osnivači start-upa, kreativni pojedinci i “freelenseri” će u Centru biti ohrabreni, osnaženi i uključeni u razvoj zajednice i preuzimanje odgovornosti za izazove današnjice.  U co-working prostoru Centra njegovaće se kultura dijaloga koja podstiče saradnju, kvalitetne susrete I dijeljenje vrijednosti demokratije.   

Dugoročni željeni rezultat bio bi jačanje civilnog društva, promicanje demokratskog dijaloga i inkluzije te poticanje društvenih inovacija i poduzetništva. 

Web stranica organizacije: http://www.fondacijatz.org
Napravite donaciju

Podržite izgradnju Centra i postanite dio pozitivne promjene u zajednici!

68.340,00 KM
Donirano od 6 donatora za 109 dana
17.09% Complete
To je 17.09% od cilja od 400.000,00 KM
161 dana ostalo do kraja kampanje
Do cilja je potrebno prikupiti još 331.660,00 KM